Tuesday, September 22, 2009

hindu property plus article on mr k.v.b residence

the following article was published in '' the hindu'' ,in the ''property plus'' section. this covers one of the interesting houses that we designed in chennai.

we thank ar .Nrithya Ranganathan, the hindu , for her efforts and the good coverage of the house.


the name of the client and the place of the house should have been, mr.k.v.Balasubramaniam and ekkaduthangal.. the error in the article is regretted.

Online edition of India's National Newspaper
Saturday, Sep 19, 2009

Property Plus Chennai
Published on Saturdays

Features: Magazine | Literary Review | Life | Metro Plus | Open Page | Education Plus | Book Review | Business | SciTech | NXg | Friday Review | Cinema Plus | Young World | Property Plus | Quest |

Property Plus Bangalore Chennai Hyderabad Kochi Malabar Thiruvananthapuram

Printer Friendly Page Send this Article to a Friend

Making an aesthetic statement

Provision is made for natural light to wash the interiors and give ventilation, writes Nrithya Ranganathan

Innovative: A view of Balakrishnan’s terrace and entrance gardens.

K.V. Balakrishnan’s residence in Poonamallee opens out and draws the outside in. Designed by Murali Architects, this interesting house allows for natural light to wash the interiors and provides for good ventilation.

The house leads you to a double height living room which ensures a natural draft through a venturi effect. Apart from this functional relation with the natural elements, it also consciously makes an aesthetic expression of its relation.

The exterior stone cladding as much as it helps to keep the inside cool also gives it a robust visual quality.

Pergolas, Terrace gardening and landscaping at various levels, extends this approach further and makes the house look as it is inside a garden.

The landscaping of terrace and gardens includes a wide variety of plant materials such as plumeria-white, pink ulba yellow, red and lantana varieties of creepers and has been designed with the care for minimum maintenance.

Printer friendly page
Send this article to Friends by E-Mail

Friday, September 18, 2009

Dr. Gopu and Dr. shanthi's residence at a gated community in tirupur,tamil nadu

dr shanthi wanted to live in a peaceful and quiet place in the busy,crowded and environmentally abused industrial town ,tirupur,near coimbatore in tamilnadu.

she along with her sister chosen two properties in a gated community for middle income group.
she wanted a house which will take care of her family needs and accomodate her parents and in laws when they become very aged.

this multi courtyard will cater to shanthi gopu,dr gopu and their teen aged son.
it hhas two bed rooms at the ground level for the elderly people and two bed rooms for the younger gen.

puja is placed in the courtyard to have a unique experience every day.
courts are provided at the first floor level too.

it is nearing completion. the landscape and finishing works being done.

natural materials like kota,jaisalmer ,yellow marble, rough granites like satherly grey,cera greysindori red flammed granite,blue pearl and australian white marble etc have been used.

security aspects has been given importance . provision for security arrangements at all the entry areas ,terrace and rear have been worked out.compound walls have been made high . but they have been made interesting by the interesting play of geometry.

seater and garden in first floor level.
kota walls and granite seaters for easy maintenace. it can b used for every day morning paper reading,coffee drinking , evening,night chats, etc